Stora tallar är det ont om, men i Backe finns en hyfsat häftig tall (Pinus Sylvestris) som mäter 3,25 meter i omkrets vid brösthöjd och c:a 4 meter vid stubbnivå Höjden på Jättetallen beräknas till 30-35 meter och är från Gustav Wasas dagar 1500-tal alltså över 500 år (uppskattat) kanske ändå äldre då träden är mera senvuxna i norrland.
Vad jag vet är den inte naturminnesmärkt. Personligen tycker jag tallen är en sevärdhet. Det finns inte så många registrerade gamla jättetallar i Norrland.
Tall (Pinus silvestris)Tallen eller furan är vårt näst vanligaste träd och finns i hela Sverige. Den invandrade tidigt söderifrån, när stora delar av landet ännu var täckta av is. Tallen är förnöjsam men måste ha djup, lucker jord för att utvecklas fullt. På tunna hällmarker och mossar är ofta korta, knotiga martallar de dominerande träden. De har stort ljusbehov. Liksom granen blir tallen ofta lång och smal i Norrland och bredare i södra Sverige. Den tål storm och brand betydligt bättre än granen. Hanblommorna är gula (ibland röda) och kommer ett par veckor senare än granens. Först under andra sommaren mognar kottarna. De högsta tallarna är 36 meter och finns i Böda Kronopark på Öland och i Skeppshulta i Närke. Näst efter eken är tallen det träd som blir äldst i Sverige. 1981 hittade man en tall som var 711 år gammal i Muddus nationalpark. Den hade överlevt fyra skogsbränder.
måndag 16 juni 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar